"Doamne, Iisuse Hristoase, Iţi mulţumesc că nu ai plecat de lângă mine până nu m-am hotărât să Te primesc şi eu şi să Te cuprind în inima mea pe veci!"(pr.Constantin Sarbu)

joi, 23 octombrie 2014

Leacuri rusesti:Fitoterapia in bolile hepatice



Am ales sa postez pe blogul meu cateva sfaturi si leacuri manastiresti si batranesti pentru toti cei care vor sa se vindece sau sa previna bolile numai cu rugaciuni si  ingrediente din gradina si farmacia Domnului,dar mai ales pentru vremurile cand nu vom mai putea accesa serviciile medicale de sanatate - in urma refuzului cardului de sanatate si a actelor biometrice.
Mentionez ca preiau aceste articole de pe alte site- uri - si multumesc pe aceasta cale autorilor si initiatorilor acestor idei si totodata le cer cu umilinta iertare daca acest demers al meu i- a suparat in vre- un fel...
Insa,ceea ce ma indeamna sa fac acest lucru este tocmai iubirea de Dumnezeu si de aproape si de cei care aleg sa nu mai fie aproape.. dar stiu ca Mila Lui Hristos Dumnezeu este Mare.
Voi omite in postarile mele leacuri care contravin credintei ortodoxe- gen urinoterapia,meditatia si practicile yoghine ,orientale ...deoarece sunt incredintata
ca stiinta ,invatatura ,intelepciunea si credinta in Dumnezeu  a Sfintilor Parinti ,a monahilor si monahiilor,a mosilor nostri -este un Doctor cu o zestre de mare valoarea pentru cei care cauta sa o afle...Doamne ajuta!

Sursa : http://babylenutautilepentrusanatate.blogspot.ro/2011/11/leacuri-rusesti.html

Exista o gama foarte larga de plante medicinale utile in bolile hepatice, cu actiune directa in eliminarea sau neutralizarea cauzelor bolii sau cu efect de ajutorare a functionarii ficatului si a vezicii biliare. Dintre acestea, cele mai importante sunt: semintele de armurariu (cu actiune antihepatotoxica) - care se vor pisa inainte de utilizare; anghinarea (efect de ameliorare a functionarii vezicii biliare), rostopasca (efect favorabil asupra vezicii biliare), cimbrul (foarte bun efect antibacterian), sunatoarea, sofranul, turita mare, coada-soricelului, sulfina, urzica vie (efect depurativ si mineralizant), coada-calului (efect mineralizant, antihemoragic), matasea de porumb (efect diuretic), cerentelul (antihemoragic), pedicuta, anasonul, cicoarea (antiobstruante). In hepatita cronica se recomanda urmatoarele plante medicinale: afin (frunze si fructe), alun (muguri), anghinare, catina, cicoare, levantica, lichen de piatra, radacina si iarba de papadie (depurativa, diuretica), pin (muguri), pufulita cu flori mici, sulfina, sunatoare, urzica vie. In ciroza hepatica se recomanda: catina, pedicuta, pufulita, sulfina, cerentel, traista ciobanului si coada-calului (antihemoragice). Este bine de retinut ca numai medicul specializat in terapii complementare este acela care poate stabili care dintre remediile de mai sus sunt cele mai utile si numai el poate recomanda doza si modul de administrare cele mai adecvate fiecarui caz in parte.

1. Reteta din patru radacini

Este un remediu care include doua componente inedite: radacina de dud si cea de maces. Acest tratament ne-a fost semnalat de o cititoare din Brasov, care a asistat la o vindecare miraculoasa a unui pacient bolnav de ciroza in ultima faza, pacient care fusese pur si simplu trimis acasa sa moara si care cu acest remediu a fost complet restabilit in cateva luni. De asemenea, cu acest tratament s-a vindecat o cititoare din Magurele - Prahova, d-na Georgeta Stanciu, de hepatita acuta si psoriazis. Iata reteta: Mod de preparare: In 3 l de apa se pun la fiert 3 lingurite de radacina de dud maruntita (Morus alba) si cate 1 lingurita din radacinile urmatoarelor plante: maces (Rosa canina), pir (Agropurym repens) si urzica vie (Urtica dioica). Se lasa sa fiarba la foc mediu pana cand mai ramane 1 l de apa, dupa care se da deoparte vasul, se adauga jumatate de lingurita de iarba de rostopasca si se lasa sa se raceasca, dupa care se filtreaza. Administrare: se consuma 1 l de preparat pe stomacul gol, pe parcursul unei zile, iar a doua zi se face o noua portie (intotdeauna se consuma ceai proaspat). In cazul ascitei, se face tratament pana abdomenul ajunge la volumul normal, dupa care se face o pauza de doua saptamani si apoi se reia. Cateva observatii importante: - pentru a marunti radacinile de dud si maces - specii arborescente cu radacini foarte tari, lemnoase - se recurge la o lama cu care se taie aschii subtiri din radacina, ca si cum am ascuti un creion. - radacina de dud este extrem de importanta in ascita (acumularea de lichid in cavitatea abdominala), ajutand la eliminarea lichidului respectiv prin urina. Din cauza acestei radacini, cat timp va lua ceaiul, pacientul va urina foarte des, iar la inceputul tratamentului urina va fi de culoare rosie - simptome normale, care arata ca procesul de vindecare a inceput. - pe timpul tratamentului se tine regim sever (fara carne, grasimi, alcool, prajeli) si se recomanda odihna absoluta la pat in primele doua-trei saptamani. - dupa vindecare se va relua tratamentul in fiecare an cate una-doua luni.

2. Tratament cu pedicuta, obligeana si cataplasme cu coada-calului

Este un tratament ceva mai complex, care foloseste doua "vedete" ale fitoterapiei: pedicuta (Lycopodium clavatum) - o planta amara, extrem de eficienta in tratamentul hepatitei si cirozei - si obligeana (Acorus calamus) - o planta aromatica foarte complexa ca actiune terapeutica. Tratamentul este eficient in hepatita virala A si B, in ciroza, in cancerul hepatic, precum si contra hemangioamelor pe ficat. Este important de retinut ca pedicuta (una dintre cele mai puternice plante anti-alcoolice cunoscute) face cura extrem de eficienta si pentru persoanele care si-au distrus ficatul prin consumul repetat de alcool. Mod de preparare si administrare: Reteta 1 - Ceai de pedicuta: intr-o cana de apa se pune 1-1 1/2 lingurita de pedicuta maruntita si 2 lingurite de frunza de urzica; se lasa sa macereze de seara pana dimineata (8-10 ore), dupa care se strecoara, iar maceratul se pune deoparte. Planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca o cana de apa fierbinte, dupa care se lasa sa se raceasca si apoi se filtreaza. Se combina in final cele doua preparate, obtinandu-se astfel aproximativ 1/2 l (doua cani) de ceai. Se bea o cana dimineata pe stomacul gol si o cana seara, cu jumatate de ora inainte de masa. In cazul in care este contraindicat aportul de lichide, se foloseste pulberea din aceleasi plante. Se amesteca 1 lingurita de pulbere de pedicuta cu 2 lingurite de urzica si se administreaza aceasta cantitate de planta in doua reprize, pe stomacul gol, dimineata si seara. Reteta 2 - Macerat la rece de obligeana: 1 lingura de radacina maruntita se pune seara la macerat in 250 ml de apa rece. A doua zi dimineata se strecoara si se beau cate 2 linguri, cu o jumatate de ora inainte si dupa mesele principale, adica de sase ori pe zi. Reteta 3 - Cataplasme cu coada-calului: 2 pumni de planta se pun intr-o sita, deasupra unei oale in care se fierbe apa, astfel incat planta sa fie atinsa numai de aburi. Cand se inmoaie si devine fierbinte, se pune intr-o carpa de bumbac sau tifon, apoi se aplica pe locul ficatului, acoperind-o cu un prosop si cu un fular de lana. Dupa aceea, pacientul se va baga in pat unde va sta bine acoperit (daca se poate, toata noaptea). Important: daca apare o senzatie de disconfort la punerea cataplasmei fierbinti, atunci planta se va lasa sa se raceasca putin inainte de aplicare.

Un caz concludent

D-na Draganescu Olga din Simeria, judetul Hunedoara, a facut tratamentul cu aceste plante, cu un succes deosebit in cazul unei boli de ficat la care medicii au ridicat neputinciosi din umeri. Iata povestea ei, spusa cu propriile-i cuvinte: "In anul 1996, la doi ani dupa o operatie pe colecist, mi-au aparut pe cei doi lobi ai ficatului doua hemangioame de marimi diferite (18 si 8 mm). Intr-o luna, am slabit 6 kg si oboseam foarte tare. Am fost trimisa la Cluj, la un medic care a confirmat diagnosticul, spunandu-mi ca nu se poate face nimic, ca nu exista tratament pentru asa ceva. Fiind abonata la revista <>, am inceput sa caut retete naturiste recomandate pentru bolile de ficat: hepatita, ciroza. Asa mi-am facut un tratament cu ceai de pedicuta si de urzica, cu macerat de obligeana si comprese fierbinti de coada-calului, aplicate pe ficat. Tratamentul acesta l-am tinut trei luni, dublat si de urmatorul regim: multa urda de vaca, iaurt, paine prajita, foarte putina carne fiarta si foarte multe fructe. In urma acestui tratament, am mers la control si medicii au fost foarte mirati, constatand ca unul din hemangioame a disparut, iar celalalt s-a micsorat. Acum, cand va scriu, ma simt foarte bine. Mi-am facut de curand o ecografie si hematoamele au disparut. Nu vreau sa inchei aceasta povestire inainte de-a spune ca am mare incredere in revista <>".

3. Plamadeala de ceapa in tuica

Acest remediu ne-a fost semnalat de d-na Felicia C. din Pitesti, care a asistat la vindecarea unui coleg bolnav de ciroza, caruia i se mai dadusera maximum trei saptamani de viata. Fara doar si poate ca este remediul pentru boli de ficat cel mai contrariant pe care l-am intalnit, deoarece foloseste doua ingrediente neobisnuite: tuica (alcoolul fiind inamicul nr. 1 al ficatului) si ceapa (care este destul de deranjanta pentru un ficat obosit). Singurul motiv pentru care acest remediu a fost inclus in grupajul de fata este chiar eficienta sa dovedita. Iata reteta: Mod de preparare: In 5 litri de tuica (tescovina tare, care se face din boasca de la struguri) se introduce 1 kg de ceapa de apa (este ceva mai lunguiata, iar la gust este dulce), taiata marunt, si se lasa la macerat langa o sursa de caldura vreme de 15 zile, timp in care se agita de doua-trei ori pe zi. Dupa trecerea timpului de macerare, preparatul capata o culoare galbuie, ca aceea a paiului. Atunci se strecoara, se pune in sticle de 1 litru bine astupate si se pastreaza la loc racoros si intunecos. Se beau zilnic 30 ml (aproximativ 2 linguri) din acest preparat, dimineata, pe stomacul gol, si se sta 30 de minute culcat pe partea dreapta. Dupa aceea se poate manca (se tine un regim strict lacto-vegetarian). Se exclud pe timpul tratamentului tigarile, cafeaua, alcoolul, condimentele, sifonul, sucurile sintetice. Dupa terminarea intregii cantitati de preparat, numai daca este nevoie, tratamentul se va relua dupa o pauza de 30 de zile. Observatii importante: - pentru ca alcoolul sa nu afecteze ficatul, extrem de solicitat de boala, preparatul va fi dizolvat in apa (minimum o cana pentru o doza de 2 linguri), ceea ce va face concentratia de alcool sa ajunga la un prag acceptabil. - in paralel cu acest tratament pot fi luate si alte remedii. - cea care ne-a trimis reteta a tinut sa ne precizeze la sfarsitul scrisorii (publicata in F. AS nr. 351): "Daca aceasta reteta-minune este asociata cu rugaciuni si credinta in Dumnezeu, insanatosirea va fi mult mai rapida".

4. Rostopasca, pufulita si anghinarea

Acest trio de plante este fara indoiala imbatabil in lupta cu bolile de ficat. Despre fiecare planta in parte am vorbit in nenumarate randuri in paginile revistei noastre. Punctam acum doar cateva dintre calitatile lor esentiale: Rostopasca (Chelidonium majus) este materia prima pentru aproape 20 de medicamente contra bolilor hepatice produse in Occident (Franta, Elvetia, Germania), fiind recunoscuta pentru proprietatile sale antivirale (este eficienta in toate tipurile de hepatita A, B, C, D, E), drenoare si regenerative ale celulei hepatice. Anghinarea (Cinara scolymus), pe langa calitatea sa de tonic hepatic neintrecut, are darul de a ajuta ficatul sa-si recapete structura normala (element extrem de important la persoanele cu ciroza in faze avansate). Pufulita (Epilobium montana, E. hirsutum) este un remediu de mare traditie in medicina populara romaneasca, extrem de eficient in ciroza si hepatita. Printre terapeutii care folosesc aceasta planta se numara si d-l ing. Ioan Groza din Arad, care a aflat secretul utilizarii ei de la un satean din comuna Varciorog, jud. Bihor. Iata cum se folosesc aceste plante: Mod de preparare: fiecare planta se macina fin cu rasnita electrica de cafea, dupa care se cerne prin sita fina pentru faina alba. Anghinarea si pufulita se amesteca in proportii egale, apoi se ia 1 lingurita din acest amestec, la care se adauga un varf de cutit (0,25 g) de pulbere de rostopasca. Se iau patru asemenea doze pe zi, pe stomacul gol. Planta se tine sub limba 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa. Tratamentul dureaza minimum 6 luni in hepatita acuta si cronica si 2 ani in ciroza hepatica. In diskinezie biliara, colecistita, dispepsii se fac cure de cate doua saptamani cu o saptamana pauza. Observatii importante: - este foarte important ca pulberea de rostopasca sa fie dozata separat, deoarece are o toxicitate ridicata si amestecata neomogen cu alte pulberi poate produce otraviri prin supradozare. - pulberile de plante vor fi date prin sita cu multa grija, deoarece la tratamente de lunga durata cu plante luate sublingual pot aparea rani in gura, extrem de neplacute, din cauza actiunii mecanice a bucatilor de planta insuficient macinate.

5. Cura cu aloe

Aloe este o planta cu frunze lunguiete, carnoase, acoperite cu un strat ca de ceara. Ea poate fi cultivata acasa in ghivece sau poate fi cumparata de la vanzatorii din piete sau de la florarii, unde se gaseste tot mai frecvent (pretul mediu al unui ghiveci de aloe matur, in functie de marimea plantei, este de 50.000 - 100.000 lei). De obicei se folosesc plantele de 3-5 ani, cand au maximum de putere terapeutica. Aloe vera este extrem de eficienta in tratamentul bolilor de ficat prin cele doua substante active pe care le secreta: latexul - o substanta cu gust amar, cu efecte tonice hepatice, laxative, stimulente si gelul - cu un gust neutru, cu proprietati imunostimulatoare, stimulente ale proceselor de dezintoxicare. Aloe si anghinarea sunt singurele plante din lume cunoscute pana in prezent care ajuta la refacerea structurii normale a ficatului - element esential in vindecarea cirozei. De asemenea, cura cu aloe este extrem de eficienta in vindecarea hepatitelor virale de toate tipurile (A, B, C, D, E), atat in faza cronica, cat si acuta. Mod de administrare: se consuma planta cruda, din care se rupe cate o bucata de frunza de o lungime egala cu dublul distantei degetului aratator, care se consuma pe stomacul gol - una dimineata si una seara. Frunza se rupe, se spala bine sub jet de apa rece, apoi se mananca imediat, mestecand foarte bine (de 40 de ori minimum). Frunza se recolteaza chiar in momentul in care urmeaza sa fie consumata, pentru ca altfel proprietatile ei se altereaza. Durata minima a tratamentului este de 4 saptamani, perioada in care avem nevoie de 2-3 exemplare mature (peste 3 ani) de aloe. Cateva precizari importante Acest tratament aparent rudimentar pune in valoare extrem de bine aceasta planta exceptionala care este aloe. Mai ales gelul de aloe, care este extrem de instabil si se oxideaza imediat dupa preparare, este foarte bine asimilat de organism prin acest mijloc de administrare. Gelurile de aloe din import, pe langa faptul ca sunt extrem de scumpe (tratamentul pentru 5 zile ajunge la aproape un milion de lei), contin stabilizatori sintetici (in special benzoat de sodiu) daunatori sanatatii. Reteta cu aloe macerata in vin si miere nu este de asemenea recomandata, deoarece in cursul macerarii sunt degradate foarte multe substante folositoare ale acestei plante. Cura cu aloe poate fi asociata cu orice alt tratament, naturist sau alopat, neavand nici un fel de contraindicatie, in afara cazurilor de diaree cronica sau acuta.

Remedii naturiste impotriva bolilor de ficat

Un aliat al ficatului Rostopasca este un adevarat panaceu pentru bolile de ficat de orice natura. Si-e dovedit eficienta in tratarea hepatitei A, hepatitei B, cirozei hepatice. Prin efectele sale drenoare si tonice stimuleaza regenerarea celulei hepatice. Totodata functioneaza si ca un bun antiviral, motiv pentru care hepatitele se pot ameliora sau chiar vindeca in urma administrarii preparatelor de rostopasca. Este indicata si in afectiunile biliare precum diskinezii sau inflamatii ale vezicii biliare datorita efectelor drenoare biliare.

Pentru un efect maxim al terapiei cu rostopasca, in timpul administrarii sale trebuie sa se evite consumul alimentelor greu digerabile si solicitante pentru ficat precum carnea de porc, grasimi, prajeli, margarina, alimente conservate si se evita tutunul si alcoolul.

In bolile de ficat, chiar si pentru hepatita C se recomanda un macerat din sfecla. Se taie in bucati un kilogram de sfecla si se adauga o legatura de patrunjel, o legatura de marar, o legatura de leustean, o capatana de usturoi si o lingurita de drojdie sau o mana de malai. Deasupra acestui amestec se toarna apa si se lasa la macerat la temperatura camerei. Cand lichidul este acrit se strecoara si poate fi consumat. Se beau doua pahare pe zi. Amestecul ramas dupa strecurare mai poate fi folosit a doua oara, dar rezulta un macerat mai slab si in acest caz se beau patru pahare pe zi. Acest macerat curata organismul de toxine si poate fi folosit de mai multe ori in cursul anului

Fructe recomandate: catina, agrise, cirese, fragi, gutui, lamaie, masline, prune, visine, struguri, pepene verde. Datorita continutului de zaharuri, fructele maresc rezerva de glicogen a ficatului, imbunatatesc starea lui functionala, protejandu-l impotriva substantelor toxice, iar vitaminele ajuta la regenerarea celulelor. Sarurile de Mg din fructe stimuleaza secretia si evacuarea bilei in intestin. in general, sunt indicate toate fructele proaspete si preparatele dietetice din fructe . Sunt contraindicate fructele cu continut ridicat in celuloza si cu miezul tare : nuci, alune, migdale.

Sucul de orz verde este benefic in cazul bolilor de ficat si bila.

Vitamine si saruri minerale recomandate : vitamina B5 sau acid pantotenic, C, vitamina F cu B6 si A, P, B8, K, Mg, S, Mn, glucide, ionul fosfat, mezoinozitol. Curatarea ficatului de toxine prin diferite metode (de exemplu, regim de cruditati etc.) se va face dupa efectuarea de clisme prin care se realizeaza purgarea intestinului gros. Altfel, in timpul curatirii ficatului se poate produce reintoxicarea sangelui prin absorbirea din intestin a reziduurilor stagnate. Dr. Ladislau Ludovic Elthes din Oradea a descoperit medicamentul „Elcohep" - remediu naturist pentru bolile cronice de ficat, hepatice, ciroze. Se reface tesutul hepatic. Fructe recomandate: catina, agrise, cirese, fragi, gutui, lamaie, masline, prune, visine, struguri, pepene verde. Datorita continutului de zaharuri, fructele maresc rezerva de glicogen a ficatului, imbunatatesc starea lui functionala, protejandu-1 impotriva substantelor toxice, iar vitaminele ajuta la regenerarea celulelor. Sarurile de Mg din fructe stimuleaza secretia si evacuarea bilei in intestin. in general, sunt indicate toate fructele proaspete si preparatele dietetice din fructe. Sunt contraindicate fructele cu continut ridicat in celuloza si cu miezul tare : nuci, alune, migdale
..............


Tratamente naturiste pentru vindecarea afectiunilor la ficat

Natura vindecă! Acest lucru este dovedit de zecile şi sutele de oameni, care s-au tămăduit cu leacuri din plante, miere, legume şi fructe, de cele mai diverse afecţiuni, de la banalele guturaiuri la ciroză sau scleroză în plăci. Bolile ficatului nu fac, nici ele, excepţie.

1. Reţetă din patru rădăcini Este un remediu care include două componente inedite: rădăcină de dud şi cea de măceş.

l Mod de preparare: În 3 l de apă se pun la fiert 3 linguriţe de rădăcină de dud mărunţită (Morus alba) şi câte 1 linguriţă din rădăcinile următoarelor plante: măceş (Rosa canina), pir (Agropurym repens) şi urzică vie (Urtica dioica). Se lasă să fiarbă la foc mediu până când mai rămâne 1 l de apă, după care se dă deoparte vasul, se adaugă jumătate de linguriţă de iarbă de rostopască şi se lasă să se răcească, după care se filtrează.

l Administrare: se consumă 1 l de preparat pe stomacul gol, pe parcursul unei zile, iar a doua zi se face o nouă porţie (întotdeauna se consumă ceai proaspăt). În cazul ascitei, se face tratament până abdomenul ajunge la volumul normal, după care se face o pauză de două săptămâni şi apoi se reia.

Câteva observaţii importante: - pentru a mărunţi rădăcinile de dud şi măceş - specii arborescente cu rădăcini foarte tari, lemnoase se recurge la o lamă cu care se taie aşchii subţiri din rădăcină, ca şi cum am ascuţi un creion. - rădăcina de dud este extrem de importantă în ascită (acumularea de lichid în cavitatea abdominală, ajutând la eliminarea lichidului respectiv prin urină. Din cauza acestei rădăcini, cât timp va lua ceaiul, pacientul va urina foarte des, iar la începutul tratamentului urina va fi de culoare roşie - simptome normale, care arată că procesul de vindecare a început. - pe timpul tratamentului se ţine regim sever (fără carne, grăsimi, alcool, prăjeli) şi se recomandă odihnă absolută la pat în primele două-trei săptămâni. - după vindecare se va relua tratamentul în fiecare an câte una-două luni. uTratament cu pedicuţă, obligeană şi cataplasme cu coada-calului Este un tratament ceva mai complex, care foloseşte două "vedete" ale fitoterapiei: pedicuţa (Lycopodium clavatum) - o plantă amară, extrem de eficientă în tratamentul hepatitei şi cirozei - şi obligeana (Acorus calamus) - o plantă aromatică foarte complexă ca acţiune terapeutică. Tratamentul este eficient în hepatita virală A şi B, în ciroză, în cancerul hepatic, precum şi contra hemangioamelor pe ficat. Este important de reţinut că pedicuţa (una dintre cele mai puternice plante anti-alcoolice cunoscute) face cura extrem de eficientă şi pentru persoanele care şi-au distrus ficatul prin consumul repetat de alcool.

Mod de preparare şi administrare:

l Reţeta 1 - Ceai de pedicuţă: într-o cană de apă se pune 1-1 1/2 linguriţă de pedicuţă mărunţită şi 2 linguriţe de frunză de urzică. Se lasă să macereze de seara până dimineaţa (8-10 ore), după care se strecoară, iar maceratul se pune deoparte. Planta rămasă după filtrare se opăreşte cu încă o cană de apă fierbinte, după care se lasă să se răcească şi apoi se filtrează. Se combină în final cele două preparate, obţinându-se astfel aproximativ 1/2 l (două căni) de ceai. Se bea o cană dimineaţa pe stomacul gol şi o cană seara, cu jumătate de oră înainte de masă. În cazul în care este contraindicat aportul de lichide, se foloseşte pulberea din aceleaşi plante. Se amestecă 1 linguriţă de pulbere de pedicuţă cu 2 linguriţe de urzică şi se administrează această cantitate de plantă în două reprize, pe stomacul gol, dimineaţa şi seara.

l Reţeta 2 - Macerat la rece de obligeana: 1 lingură de rădăcină mărunţită se pune seara la macerat în 250 ml de apă rece. A doua zi dimineaţa se strecoară şi se beau câte 2 linguri, cu o jumătate de oră înainte şi după mesele principale, adică de şase ori pe zi.

l Reţeta 3 - Cataplasme cu coada-calului: 2 pumni de plantă se pun într-o sită, deasupra unei oale în care se fierbe apă, astfel încât planta să fie atinsă numai de aburi. Când se înmoaie şi devine fierbinte, se pune într-o cârpă de bumbac sau tifon, apoi se aplică pe locul ficatului, acoperind-o cu un prosop şi cu un fular de lână. După aceea, pacientul se va băga în pat unde va sta bine acoperit (dacă se poate, toată noaptea). uPlămădeală de ceapă în ţuică Fără doar şi poate că este remediul pentru boli de ficat cel mai contrariant, deoarece foloseşte două ingrediente neobişnuite: ţuica (alcoolul fiind inamicul nr. 1 al ficatului) şi ceapa (care este destul de deranjantă pentru un ficat obosit).

l Mod de preparare: În 5 litri de ţuică tare, se introduce 1 kg de ceapă de apă (este ceva mai lunguiaţă, iar la gust este dulce), tăiată mărunt, şi se lasă la macerat lângă o sursă de căldură vreme de 15 zile, timp în care se agită de două-trei ori pe zi. După trecerea timpului de macerare, preparatul capătă o culoare gălbuie, ca aceea a paiului. Atunci se strecoară, se pune în sticle de 1 litru bine astupate şi se păstrează la loc răcoros şi întunecos. Se beau zilnic 30 ml (aproximativ 2 linguri) din acest preparat, dimineaţa, pe stomacul gol, şi se stă 30 de minute culcat pe partea dreaptă. După aceea se poate mânca (se ţine un regim strict lacto-vegetarian). Se exclud pe timpul tratamentului ţigările, cafeaua, alcoolul, condimentele, sifonul, sucurile sintetice. După terminarea întregii cantităţi de preparat, numai dacă este nevoie, tratamentul se va relua după o pauză de 30 de zile.

Observaţii importante:

- pentru ca alcoolul să nu afecteze ficatul, extrem de solicitat de boală, preparatul va fi dizolvat în apă (minimum o cană pentru o doză de 2 linguri), ceea ce va face concentraţia de alcool să ajungă la un prag acceptabil. - în paralel cu acest tratament pot fi luate şi alte remedii.

Pentru eliminarea pietrelor de la ficat, siropul de sfecla rosie face minuni. Se taie 5-6 sfecle si se fierb inrt-un litru de apa, la foc mic, pina apa se ingroasa. Se beau cu inghitituri mici cite 150ml, de citeva ori pe zi, timp de 2 luni. 2. Rostopasca, pufuliţa şi anghinarea Acest trio de plante este fără îndoială imbatabil în lupta cu bolile de ficat. Rostopasca (Chelidonium majus) este materia primă pentru aproape 20 de medicamente contra bolilor hepatice produse în Occident (Franţa, Elveţia, Germania), fiind recunoscută pentru proprietăţile sale antivirale (este eficientă în toate tipurile de hepatită A, B, C, D, E), drenoare şi regenerative ale celulei hepatice. Anghinarea (Cinara scolymus), pe lângă calitatea sa de tonic hepatic neîntrecut, are darul de a ajuta ficatul să-şi recapete structura normală (element extrem de important la persoanele cu ciroză în faze avansate). Pufuliţa (Epilobium montana, E. hirsutum) este un remediu de mare tradiţie în medicina populară românească, extrem de eficient în ciroză şi hepatită. l Mod de preparare: fiecare plantă se macină fin cu râşniţa electrică de cafea, după care se cerne prin sita fină pentru făină albă. Anghinarea şi pufuliţa se amestecă în proporţii egale, apoi se ia 1 linguriţă din acest amestec, la care se adaugă un vârf de cuţit (0,25 g) de pulbere de rostopască. Se iau patru asemenea doze pe zi, pe stomacul gol. Planta se ţine sub limbă 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Tratamentul durează minimum 6 luni în hepatita acută şi cronică şi 2 ani în ciroza hepatică. În diskinezie biliară, colecistită, dispepsii se fac cure de câte două săptămâni cu o săptămână pauză.

Observaţii importante:

- este foarte important ca pulberea de rostopască să fie dozată separat, deoarece are o toxicitate ridicată şi amestecată neomogen cu alte pulberi poate produce otrăviri prin supradozare.

- pulberile de plante vor fi date prin sită cu multă grijă, deoarece la tratamente de lungă durată cu plante luate sublingual pot apărea răni în gură, extrem de neplăcute, din cauza acţiunii mecanice a bucăţilor de plantă insuficient măcinate.

3. Cura cu aloe

Aloe este o plantă cu frunze lunguieţe, cărnoase, acoperite cu un strat ca de ceară. Ea poate fi cultivată acasă în ghivece sau poate fi cumpărată de la vânzătorii din pieţe sau de la florării, unde se găseşte tot mai frecvent. De obicei se folosesc plantele de 3-5 ani, când au maximum de putere terapeutică. Aloe vera este extrem de eficientă în tratamentul bolilor de ficat prin cele două substanţe active pe care le secretă: latexul - o substanţă cu gust amar, cu efecte tonice hepatice, laxative, stimulente şi gelul - cu un gust neutru, cu proprietăţi imunostimulatoare, stimulente ale proceselor de dezintoxicare. Aloe şi anghinarea sunt singurele plante din lume cunoscute până în prezent care ajută la refacerea structurii normale a ficatului - element esenţial în vindecarea cirozei. De asemenea, cura cu aloe este extrem de eficientă în vindecarea hepatitelor virale de toate tipurile (A, B, C, D, E), atât în faza cronică, cât şi acută.

l Mod de administrare: se consumă planta crudă, din care se rupe câte o bucată de frunză de o lungime egală cu dublul distanţei degetului arătător, care se consumă pe stomacul gol - una dimineaţa şi una seara. Frunza se rupe, se spală bine sub jet de apă rece, apoi să mănâncă imediat, mestecând foarte bine (de 40 de ori minimum). Frunza se recoltează chiar în momentul în care urmează să fie consumată, pentru că altfel proprietăţile ei se alterează. Durata minimă a tratamentului este de 4 săptămâni, perioadă în care avem nevoie de 2-3 exemplare mature (peste 3 ani) de aloe. Câteva precizări importante Acest tratament aparent rudimentar pune în valoare extrem de bine această plantă excepţională care este aloe. Mai ales gelul de aloe, care este extrem de instabil şi se oxidează imediat după preparare, este foarte bine asimilat de organism prin acest mijloc de administrare