"Doamne, Iisuse Hristoase, Iţi mulţumesc că nu ai plecat de lângă mine până nu m-am hotărât să Te primesc şi eu şi să Te cuprind în inima mea pe veci!"(pr.Constantin Sarbu)

vineri, 14 noiembrie 2014

Postul Nasterii Domnului (Postul Craciunului).Rânduiala aghiorită a postului Crăciunului

http://www.credo.ro/postul-nasterii-domnului.php


Postul Nasterii Domnului sau al Crăciunului ne dă putinta curătirii trupesti si sufletesti. El închipuie ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moisi, precum si postul patriarhilor din Vechiul Testament. După cum aceia asteptau venirea lui Mesia cu post si rugăciune, asa se cuvine să astepte crestinii si să întâmpine prin ajunare pe 'Cuvântul lui Dumnezeu' născut din Fecioara Maria.

Acest post tine 40 de zile: de la 15 Noiembrie la 25 Decembrie, lăsăm sec în seara sfântului Filip, la 14 Noiembrie. Dacă această zi cade Miercurea sau Vinerea, începem postul în seara zilei de 14 Noiembrie.

Postim de carne , ouă si brânză. Lunea, Miercurea si Vinerea mâncăm bucate fără unsoare (ulei) si fără vin. Martea si Joia se dezleagă la untdelemn si vin. Sâmbetele si duminicile ,până la 20 decembrie exclusiv, se dezleagă la untdelemn, vin si peste.

Dacă în zilele de Luni, Miercuri si Vineri prăznuim vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră (+), mâncăm untdelemn si bem vin; iar de va cădea hramul bisericii sau sărbătoare însemnată în calendar cu cruce rosie (+), atunci dezlegăm si la peste. Martea si joia mâncăm peste, untdelemn si bem vin, când cade în aceste zile: vreun sfânt mare, hramul sau sărbători cu rosu.

În ziua de Ajun se mănâncă tocmai seara si anume: grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină, căci cu seminte a ajunat Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilon, care au închipuit - mai înainte - Nasterea lui Hristos. La Crăciun, în orice zi ar cădea mâncăm de dulce.

MÂNCĂM UNTDELEMN SI DEZLEGĂM LA VIN la 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie, la 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, dacă aceste zile cad Lunea, Miercurea sau Vinerea - căci în aceste zile se prăznuiesc sfinti mai însemnati.

MÂNCĂM PEŞTE : Intrarea în Biserică a Maicii Domnului - 21 noiembrie chiar dacă această sărbătoare ar cădea Miercurea sau Vinerea.

De asemenea mâncăm peste în Lunile, Miercurile si Vinerile acestui post, dacă în aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastră.

În sfârsit dezlegăm la peste în zilele cu sfinti însemnati, precum 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie, 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie, dacă aceste zile cad Martea sau Joia. Cu atât mai mult, când Martea sau Joia se întâmplă hramul bisericii.


Rânduiala aghiorită a postului Crăciunului

http://www.pemptousia.ro/2012/11/randuiala-aghiorita-a-postului-craciunului/

Postul Crăciunului, care începe pe 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie, este mai puțin aspru decât Postul Mare. În fiecare sâmbătă și duminică se dezleagă la pește. De asemenea, se mănâncă pește de praznicul Intrării Maicii Domnului în Biserică, în orice zi a săptămânii ar cădea. La ulei se dezleagă doar în zilele de marți, joi și în sâmbetele și duminicile când nu se dezleagă la pește. Vietățile marine fără sânge (scoici, garide, calmari, sepii, caracatițe) se pot mânca atunci când se dezleagă la ulei.

Începând cu 18 decembrie, adică de la prăznuirea Sfântului Modest, până la Crăciun (24 decembrie) nu se dezleagă nici la vin, nici la untdelemn. De asemenea, hrană uscată se mănâncă și în prima zi de post (15 noiembrie), precum și ajunul Crăciunului, dacă nu se întâmplă să fie sâmbătă sau duminică.

Această rânduială provine din tradiția părinților aghioriți. Se cuvine să spunem că fiecare credincios trebuie să se sfătuiască cu duhovnicul și așa să facă, pentru că fiecare suflet are nevoie de “medicamentul” corespunzător, iar medicul este cel care hotărăşte “tratamentul” cel mai adecvat.